Home

 

 

In Januari 2010 is de molen geschikt gemaakt voor de opwekking van elektriciteit. Dit is gedaan om de watermolen een zinvolle functie te geven in een tijd waarin ons klimaat centraal staat in maatschappelijke discussies.

Om dit te realiseren zonder blijvende veranderingen aan te brengen aan de originele constructie van de molen en er tevens voor te zorgen dat de molen volledig maalvaardig blijft, is aan de binnenlageras van de wateras een koppeling bevestigd, die een tandwielkast aandrijft. Om slijtage aan het houten gangwerk te voorkomen zijn een aantal staven uit het rondsel van het spoorwiel genomen, zodat deze niet meer meedraait.

De tandwielkast heeft een overbrengverhouding van 1:100 en is gekoppeld aan een 8-polige asynchrone draaistroomgenerator van 7,5 kW. Bij een nominaal toerental van 7,8 (rpm) van het waterrad wordt de generator aangedreven met 780 (rpm).

De molen levert nu voor ongeveer 5 huishoudens groene stroom.

Om met de molen te kunnen malen wordt de generator van het net gekoppeld en worden de staven terug in het rondsel van het spoorwiel geplaatst, waardoor de stenen weer worden aangedreven.

Voor meer informatie kunt u kontact opnemen met de Broekmolen (0495-562253).

 

In September 2011 zijn twee Francis turbines aangeschaft die in een turbinekamer achter de lossluizen geplaatst zijn.

De turbines hebben een loopraderen van 650 en 320 mm en bij een nominaal verval van 1,40 meter een doorstoomvolume van 650 en 200 liter.

Door het plaatsen van de turbines is het rendement van de installatie omhoog gegaan van 15 naar 70 %.

 

 

Verticale Francis turbine met open schacht.

 

 

 

 

Schematische voorstelling van een Francis turbine. In het midden het looprad met 12 schoepen en daaromheen een krans van 14 leidschoepen, waarmee het doorstroomvolume wordt geregeld. Het principe van een Francis turbine is gebaseerd op impulsloze intrede van het water en een zo laag mogelijke uittredesnelheid, zodat in theorie de gehele potentiŽle energie van het water aan het looprad wordt afgegeven.

 

 

Twee Francis loopraderen.

 

 

Francis turbine (Voith). Tussen de leidschoepen door is het looprad te zien (rood).

 

Voor informatie over waterkracht, turbines, generatoren en haalbaarheidsberekeningen kunt u kontact opnemen met ing. H.Simons op +31-610005551, of mail naar plantarum (at) gmail.com. Op verzoek kunnen wij gebruikte en/of gereviseerde turbines leveren en adviseren bij de bouw en planning van een waterkrachtinstallatie. Ook kunnen wij helpen met de subsidieaanvraag en eventueel een bouw en/of milieuvergunning. Een gebruikte en professioneel gereviseerde waterturbine is net zo goed als een nieuwe en in veel gevallen de enige oplossing met een acceptabel rendement.

Veel potentiŽle (molen) sites in Nederland hebben slechts weinig verval en bovendien een beperkt debiet. In dat geval loont het zich niet om een nieuwe installatie aan te schaffen en een gebruikte installatie is dan een goede economisch verantwoorde oplossing.

In plaats van de installatie van een waterturbine is het bij watermolens mogelijk het waterrad te gebruiken voor de opwekking van elektrische energie. Afhankelijk van het soort rad en de conditie daarvan is het mogelijk van te voren een berekening te maken van de te verwachte energieopbrengst. Het ombouwen van het bestaande waterrad is in de meeste gevallen de goedkoopste oplossing, maar dit is over het algemeen ook de oplossing met het laagste rendement.